În această săptămână, la Moreni, Rm. Vâlcea, Buzău și Cisnădie se desfășoară cele patru turnee semifinale ale Campionatului Național de handbal, junioare I. Practic, la lucru poate fi urmărit viitorul de mâine al handbalului feminin, multe junioare fiind în an terminal. Dar „viitorul de mâine” pare ciuntit, din moment ce 25% din echipele participante s-au retras din competiție! Nu mai puțin de 6 echipe din cele 24 care au obținut dreptul de a juca la turneele semifinale au abandonat lupta, principalul motiv fiind de natură financiară.
LPSP. Neamț ar fi avut chiar șanse bune să se califice la turneul final, din moment ce a câștigat sezonul regulat în seria Moldovei, dar din motive financiare a fost nevoită să spună pas.
„Nu participăm la turneul semifinal pentru că nu avem fonduri. Am fi avut nevoie de 6.000-7.000 de lei pentru a evolua în cele trei zile la Buzău, bani pe care nu i-am avut. Am căutat cazare mai ieftină, unde știam noi, dar ne-au spus că nu mai sunt locuri libere, nu ne-au primit în altă parte nici cu ordin de plată la termen de o lună, astfel că am rămas blocați. Dacă am fi jucat în zona Moldovei, unde mai aveam relații, mai interveneam pentru a plăti mai târziu, am fi putut participa. Nu puteam să risc să împrumut o sumă atât de mare. Copiii provin din familii mai modeste, nu există vreun părinte mai potent financiar care să ne fi ajutat, astfel că din păcate am rămas acasă. Fetele au fost foarte triste când au aflat că nu facem deplasarea, multe sunt și în an terminal, dar nu am avut bani. Nici la băieți nu știm dacă pot face deplasarea la toate categoriile de vârstă”, ne-a relatat antrenoarea Elena Ciocârlan.
Profesoara a detaliat și problema costurilor: „Arbitrajul, observatorii costă foarte mulți bani, s-a ajuns pe undeva la 2.000 de lei la un turneu semifinal. E foarte mult pentru noi. Apoi, costurile pentru o persoană pe zi sunt la 80 de lei, casă și masă, am socotit o sumă minimă. Iar o delegație are în jur de 18 persoane. Noi am fi stat 3 zile și am fi plătit mai puțin, dar în alte părți se joacă în 5 zile, astfel că fiecare echipă se duce cam la 10.000 de lei la turneu”.
Energetic Rm. Vâlcea, un centru puternic de junioare în ultimul deceniu, a renunțat la rândul ei să joace a turneul semifinal. „Noi am jucat la junioare I sub limita de vârstă, am participat cum s-ar spune în afara concursului. Federația ne-a dat însă dreptul să mergem mai departe, dar nu ne-am permis. În această săptămână suntem la turneu semifinal de junioare III la Medgidia, săptămâna viitoare mergem la Sânicolau Mare cu junioarele II, cheltuielile sunt foarte mari, ca să ne fi permis să ajungem la toate turneele”, ne-a spus antrenorul de la Energetic, Gheorghe Ionel.
Retragerea celor șase echipe de la junioare I vine în contextul altor forfait-uri declarate în acest sezon și la senioare. CSM Ploiești și Cetate Deva s-au retras din prima ligă tot din cauza problemelor financiare. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt mai serioase decât în alți ani, toate aceste retrageri ar trebui privite poate și ca un semnal de alarmă mai puternic.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER